Nakkeartrose

Pasienter med nakkeartrose presenterer ofte til oss med stivhet i nakken. Blindsona er vanskelig å ha kontroll på, og det er ofte tilhørende symptomer som nakkesmerte, hodepine og skuldersmerter.

Det er imidlertid mange andre mennesker med nakkeartrose som aldri kommer til oss, fordi de ikke har noen plager. Noen er kanskje bare litt stive i nakken. Det eneste som helt sikkert kan forutsi nakkeartrose er alder (1). Nakkeartrose er noe de fleste får med årene og er en betegnelse for normale, aldersrelaterte endringer i nakken. Det er lett å sammenligne disse forandringene med rynker og grått hår – bare på innsiden. Selv om nakkeartrose er en normal prosess, påvirker det mennesker både i forskjellig grad, og kan debutere i forskjellig alder (2).

I nakker med artrose blir det ofte mindre plass mellom nakkevirvlene ettersom mellomleddskiven mister høyde. Det kan kommer påleiringer rund leddene og leddkapsel og leddbånd kan bli fortykket. Det er dette som fører til redusert bevegelighet og kan gi mindre plass for nervene i nakken (3)

Symptomer fra nakkeartrose

Selv om de fleste med nakkeartrose ikke opplever sterke symptomer, er det noen som utvikler problemer som er ganske alvorlige. Symptomer som nakkeartrose kan føre til deles hovedsakelig opp i tre kategorier.

  • Smerter i nakken
  • Smerter i armen forårsaket av press på en nerve i nakken (radikulopati)
  • Smerter og andre symptomer som følge av at ryggmargen blir irritert av nakkeartrose (myelopati)

De fleste som får symptomer som følge av nakkeartrose, opplever dette i årene mellom 40 og 60år og de fleste er menn (3).

Dersom nakkeartrose fører til at en nerve er i klem, får man som regel sterk smerte ut i armen. Man kan miste styrke i enkelte muskler, og man kan føle at armen ”sovner” eller bli nummen i enkelte områder. Selv om dette er utrolig vondt og kan vare flere uker, blir det som regel bedre uten kirurgi (4).

Dersom ryggmargen er påvirket av nakkeartrose, er dessverre historien en litt annen. Dette debuterer oftest i 70-åra, og kan også gi nummenhet og styrketap, men også problemer med koordinasjon og gange. Enkelte får også vansker med å kontrollere vannlating og avføring. Dette problemet responderer sjeldent på konservativ behandling, og over 60% forverres over tid (4). Disse pasientene følges normalt opp over tid hos nevrolog. Dersom symptomene blir for store ender det ofte med kirurgi.

Hvordan vet man at man har nakkeartrose?

Som nevnt over, er alder er sikker prediktor. Forandringene som artrose forårsaker kan imidlertid også bekreftes både på MR, CT og Røntgen, men det er dårlig sammenheng mellom pasientens symptomer og artroseforandringer som er synlige på disse bildene (5, 6). Derfor anbefales det ikke i det hele tatt å ta radiologiske undersøkelser bare for å bekrefte eller avkrefte nakkeartrose (6, 7). Dersom det imidlertid er symptomer eller kliniske tegn på at nervestystemet er irritert, eller i klem, skal dette undersøkes med MR.

Hva ser vi etter hos pasienter med nakkeartrose?

Pasienter med nakkeartrose får som alle andre en grundig undersøkelse. Vi undersøker om det er tegn til at nervesystemet er påvirket ved å sjekke styrke, reflekser og sensibilitet. Dersom det er mistanke om at artrosen påvirker ryggmargen, vil undersøkelsen også inkludere beina og en del andre tester. Dersom nervesystemet er irritert av artrosen og det er tap av styrke, følelse eller andre funksjoner, vil du henvises videre til Nevrolog. Nevrologen vil vurdere om det bør behandles kirurgisk, eller om en konservativ tilnærming bør prøves først.

Dersom klinisk undersøkelse ikke viser tegn til at nervesystemet er involvert, vil behandlingen rettes mot smertelindring og å opprettholde bevegelighet. Det kan innebære mobilisering, bløtvevsbehandling og råd. Ofte vil du bli vist øvelser du kan gjøre hjemme, slik at du selv kan jobbe for å øke og beholde god funksjon og livskvalitet.

Kildehenvisninger

  1. Rudy, I.S., Poulos, A., Owen, L. et al. The correlation of radiographic findings and patient symptomatology in cervical degenerative joint disease: a cross-sectional study. Chiropr Man Therap 23, 9 (2015). Kilde
  2. Systematic Literature Review of Imaging Features of Spinal Degeneration in Asymptomatic Populations W. Brinjikji, P.H. et al American Journal of Neuroradiology Apr 2015, 36 (4) 811-816; DOI: 10.3174/ajnr.A4173 Kilde
  3. Butler JS, Oner FC, Poynton AR, O’Byrne JM. Degenerative cervical spondylosis: a natural history, pathogenesis and current management strategies. Advances in Orthopedics. 2012;2012:916–87. Kilde
  4. Todd, A. G. (2011). Cervical spine: degenerative conditions. Current Reviews in Musculoskeletal Medicine, 4(4), 168–174. doi:10.1007/s12178-011-9099-2 Kilde
  5. Laplante BL, DePalma MJ. Spine osteoarthritis. Am Acad Physical Medicine and Rehabilitation. 2012;4(5 Suppl):S28–36. Kilde
  6. Heller CA, Stanley P, Lewis-Jones B, Heller RF. Value of x ray examinations of the cervical spine. Br Med J (Clin Res Ed). 1983;287(6401):1276–8 Kilde
  7. French SD, Walker BF, Cameron M, Pollard HP, Vitiello AL, Reggars JW, et al. Risk management for chiropractors and osteopaths: imaging guidelines for conditions commonly seen in practice. Aust Chir Osteo. 2003;11(2):41–8. Kilde

Lignende behandlinger

Krystallsyke

Krystallsyke

Ved første anfall av krystallsyke blir mange kvalme, redde for hva det kan være, og redde for at det skal skje igjen. De som er aller verst rammet, sitter i venterommet med bøtte mellom knærne og går ustødige inn til behandlingsrommet.

Les mer
Severs sykdom

Severs sykdom

Severs sykdom kalles også Calcaneal apofysitt, og man tror det er en inflammasjon av området der akillessenen fester seg på hælen. Det er nettopp her smerten har sitt utspring (1).

Les mer
Plantar fascitt

Plantar Fascitt

Fotsmerte påvirker hverdagen i stor grad for alle som står og går mye i løpet av dagen. Plantar fascitt er definitivt noe som gir smerte. Enkelte yrkesgrupper må sykemeldes og mange må slutte med fritidsaktiviteter som gir hverdagen kvalitet

Les mer