Severs sykdom

Severs sykdom kalles også Calcaneal apofysitt, og man tror det er en inflammasjon av området der akillessenen fester seg på hælen. Det er nettopp her smerten har sitt utspring (1).

Hvem får Severs sykdom?

Den typiske pasienten med Severs sykdom er en aktiv ungdom som ofte deltar i sport. De får smerte på baksiden av hælen, som kommer mest når de står, går eller trener. Sever´s sykdom oppstår som regel før skjelettet er ferdig utviklet, og når ungdommen er inne i en periode der de vokser litt ekstra.

Den vanligste aldersgruppen er fra 9 til 12 års, og Sever’s sykdom er den vanligste årsaken til hæl-smerte i denne aldersgruppen. Det forekommer både i gutter og jenter, og idrettene de er aktive i inneholder ofte både mye hopping og løping. Det kan dreie seg om lagidrett som fotball og håndball, men også individuell idrett som turn og friidrett.

Dersom man er overvektig, eller har dårlig fleksibilitet i anklene, har man større sannsynlighet for å få Sever´s sykdom. Dette kan være fordi en stram akillessene presser ekstra mot hælen og skaper inflammasjon ved gjentagende aktivitet (2).

 

Severs sykdom blir ofte bedre etter en periode med avlastning

Pasienter med severs sykdom kan oppleve smerte i én hæl, men det er mest vanlig å ha det i begge hælene. Et tegn på at noen har Sever’s sykdom er at de har en forverring av smerte på baksiden av helen under og etter aktivitet, men uten en skade eller annen utløsende årsak til smerten. Smerten fra Severs sykdom blir vanligvis bedre etter en periode med avlastning, og også på morgenen. For noen blir smertene så intense at de må redusere, eller ta fullstendig pause fra provoserende aktiviteter i en periode.

Kliniske studier tilsier at Sever’s sykdom ofte går vekk av seg selv når skjelettet modnes. Det kan imidlertid ha en stor påvirkning på ungdommens livskvalitet (3). Aktivitet og idrett er ofte en stor del av livet til ungdom i denne alderen og er derfor en arena der de møter mange venner. Det viktig sted for utvikling av egen identitet og sosial utvikling. En pause eller et bortfall fra denne arenaen kan derfor påvirke både pasientens sosiale og mentale helse.

 

Behandling av Severs sykdom

Studier viser at såler og innlegg under hælen i skoene har begrenset effekt i behandlingen av Sever´s sykdom (4). Ofte behandles sykdommen med (2):

  • Hvile og restriksjon fra aktivitet som provoserer smertene
  • tøying av Akillessenen og leggmuskulatur
  • is
  • betennelsesdempende medisiner
  • bra skotøy

Smerte fra sever’s sykdom går vanligvis vekk mellom to uker til to måneder etter at behandling er påbegynt (5).

 

Severs sykdom hos Life Kiropraktikk

Life Kiropraktikk får ofte pasienter som har Sever´s sykdom. Vi sponser flere idrettslag, og har god erfaring både med sport, barn og ungdom. Disse pasientene er ofte frustrerte ungdommer som sliter med å være med på det som gir livet deres kvalitet. De har vanskeligheter i en arena der de sosialiserer seg med venner og er aktive.

Det viktigste er å gi disse pasientene en diagnose og en prognose. De må vite at dette går over. I tillegg veiledes de alltid til å være med på den treningen som ikke provoserer sykdommen og fortsatt være endel av laget, eller treningsgjengen. I tillegg tilrettelegger vi alternativ trening ved behov og informerer gymlærere og trenere om situasjonen. Behandling styres av undersøkelse og pasientens forventninger og ønsker. Det kan inkludere tøying, bløtvevsbehandling og mobiliseringer av ledd i fot og ankel.

 

Kildehenvisninger

  1. Rolf W. Scharfbillig, Sara Jones, and Sheila Scutter (2011) Sever’s Disease. Journal of the American Podiatric Medical Association: March 2011, Vol. 101, No. 2, pp. 133-145. Kilde
  2. Smith JM, Varacallo M. Sever’s Disease. In: StatPearls. StatPearls Publishing, Treasure Island (FL); 2019. Kilde
  3. Rolf W. Scharfbillig, Sara Jones, and Sheila Scutter, Sever’s disease – Does it effect quality of life?, The Foot, Mar 2009, Vol 19, Iss 1, Pg 36-43. Kilde
  4. James, A.M., Williams, C.M. & Haines, T.P. Effectiveness of interventions in reducing pain and maintaining physical activity in children and adolescents with calcaneal apophysitis (Sever’s disease): a systematic review. J Foot Ankle Res 6, 16 (2013). Kilde
  5. Madden CC, Mellion MB. Sever’s disease and other causes of heel pain in adolescents. American Family Physician. 1996 Nov;54(6):1995-2000. Kilde

Lignende behandlinger

Krystallsyke

Krystallsyke

Ved første anfall av krystallsyke blir mange kvalme, redde for hva det kan være, og redde for at det skal skje igjen. De som er aller verst rammet, sitter i venterommet med bøtte mellom knærne og går ustødige inn til behandlingsrommet.

Les mer
Plantar fascitt

Plantar Fascitt

Fotsmerte påvirker hverdagen i stor grad for alle som står og går mye i løpet av dagen. Plantar fascitt er definitivt noe som gir smerte. Enkelte yrkesgrupper må sykemeldes og mange må slutte med fritidsaktiviteter som gir hverdagen kvalitet

Les mer
Mortons nevrom

Mortons nevrom

Pasienter med Mortons nevrom har smerte i fremste del av foten. De har som regel også prikking eller nummenhet litt inn på foten der hvor 2. og 3. to møtes. Det kan komme ganske fort og kan skape stort ubehag i hverdagslivet, spesielt ved bruk av enkelte sko.

Les mer