Babymassasje

Ved å inkludere babymassasje i hverdagslivet med spedbarn, hjelper man både med å skape en god tilknytning og å fylle noen av disse grunnleggende behovene.

Babyer trenger berøring! Babyer har enkelte grunnleggende behov: mat, luft, søvn, bevegelse og sosialkontakt og berøring. Disse behovene hjelper babyen å overleve og å vokse. Ved å inkludere babymassasje i hverdagslivet med spedbarn, hjelper man både med å skape en god tilknytning og å fylle noen av disse grunnleggende behovene.

 

Babymassasje kan også hjelpe mødre

Forskning viser at babymassasje er en effektiv måte å bedre tilknytningen mellom foreldre og babyen deres (1). Babymassasje kan også hjelpe mødre som lider av fødselsdepresjon (2). Den eksakte virkningsmekanismen bak hvordan babymassasje har en effekt er ikke fullstendig forstått. Man tror at mer øyekontakt og fysisk kontakt mellom foreldre og barn skaper en økning i Oxytocin nivået. Oxytocin er kjent som ”kjærlighets-hormonet”, og dette øker i både foreldre og barn ved babymassasje.

Det er ikke bare mor og barn som opplever positiv tilknytning med baby massasje. Det viser seg også at det er en flott måte for babyen og far og øke kvalitetstid sammen. En studie fant at fedre som masserte babyen sine for 15 minutter før leggetid i en måned, ble mer uttrykksfulle, og viste mer varme mens de lekte sammen på gulvet (3).

Baby massasje er ikke bare for å hjelpe med tilknytning. En veldig god nyhet for nybakte foreldre er at man har også funnet at det kan hjelpe med både søvn og vektøkning. Studier viser at babyer som får massasje både har raskere innsovning, og sov bedre gjennom natten (4). Andre studier har funnet at premature babyer som får jevnlig baby massasje legger på seg vekt raskere (4).

 

Babymassasje er ingen stor prosess

Massasje trenger ikke å være en stor prosess i hverdagen, men bare en jevnlig rutine som dere kan kose dere med. Mange føler at det kan være lettest å legge til dette i legge-rutinen. Noen tips om hva du trenger er:

  • Ganske mørkt rom, som er varmt nok til at babyen kan være uten klær
  • Litt olje som er ufarlig for både babyen og foreldre – en vanlig oliven olje passer ofte bra
  • Slå av telefonen, og ikke være i samme rom som en TV
  • Bruk øyekontakt med babyen før og under massasjen
  • Sørg for at babyen er rolig og klar til å ta imot massasje

Det er forskjellige steder du kan dra for å lære hvordan du best kan utføre baby massasje. Det viktigste er at du ikke bruker for mye kraft, bruker langsomme og strykende bevegelser, og alltid holder kontakten med dem.

Som sagt trenger babyer berøring, og dypt press er beroligende for dem. Det er bra å begynne med beinene og forsiktig klemme beina fra lårene ned til føttene. Inkluder også hver eneste tå. Jobb likt på armene som på beina, og husk å trekke forsiktig i alle fingrene. Inkludere brystet og magen også, før du snur dem rundt for å massere ryggen. Til slutt ha dem ligge på ryggen igjen og stryk forsiktig over hodet og ansikt før du avslutter med to til tre lette stryk fra topp til tå.

Mange babyer kommer til å sove under massasjen, og kan være en rolig og positiv måte å avslutte dagen på.

 

Kildehenvisninger

  1. Gurol A., Polat S., The effects of baby massage on attachment between mother and their infants, Asian Nursing Research 6 (1), 2012, 35-41. Kilde
  2. Onozwa K., Glover V., Adams D., Modi N., Kumar CR., Infant massage improves mother-infant interaction for mothers with postnatal depression, Journal of Affective Disorders, 2001, 63(1-3), 201-201. Kilde
  3. Cullen C., Field T., Escalona A., Hartshorn K., Father-infant interactions are enhanced by massage therapy, Journal of Early child Development and Care, Jul 2006, Vol 164, Iss 1, P 41-47. Kilde
  4. Lorenz L, Moyse K., Surguy H., The benefits of baby massage: a scheme to improve young children’s physical health and psychological development by introducing baby massage is described by members of a Sure Start team, Paediatric Nursing, Vol 17, Iss 2. Kilde

Lignende behandlinger

Spedbarn

Spedbarn og babyer

En vanlig vaginal fødsel er ikke bare en belastning for mammaen, men påfører spedbarnet en blanding av kompresjon og trekkraft på vei ut til en ny virkelighet. Noen ganger går imidlertid ikke fødselen som planlagt. Det kan hende både mor og baby trenger hjelp.

Les mer