Plantar Fascitt

Fotsmerte påvirker hverdagen i stor grad for alle som står og går mye i løpet av dagen. Plantar fascitt er definitivt noe som gir smerte. Enkelte yrkesgrupper må sykemeldes og mange må slutte med fritidsaktiviteter som gir hverdagen kvalitet

For mange er det også kostbart, fordi de forsøker forskjellige sko og såler for å se om dette kan gi bedring av smertene.

 

Alle mennesker kan få plantar fascitt

Plantar fascitt er den vanligste årsaken til hæl-smerte hos voksne. Selv om alle typer mennesker kan få diagnosen, rapporteres det oftest i løpere både på elite nivå og blant mosjonister. Kvinner mellom 40-60 år blir også ofte rammet. Ordet Plantar Fascitt betyr egentlig at det er en betennelse under foten. Forskningen sier imidlertid at denne sykdommen bør sees på som en degenerativ prosess mer enn en betennelse (1).

 

Plantar fascitt er verst om morgenen

Plantar fascitt gir en smerte under hælen og foten som er stikkende og kan stråle fremover mot tærne. Den er ofte verst på morgen og etter varig sitting, og så blir det som regel bedre utover dagen med lett bevegelse (1). Pasienter med plantar fascitt får alltid en økning i hæl smerte når de har langvarig vektbærende aktivitet som mye ståing, gåing og løping. De har også sterk smerte ved de første stegene etter de har hatt en stund med hvile, og begynner å vektbære igjen. Det kan for eksempel være når de reiser seg fra kontorpulten i en jobbsituasjon, eller når man skal opp fra sofaen på slutten av dagen (2).

Risikofaktorer for plantar fascitt (2):

 • Overvekt
 • Dårlig funksjon i føtter og ankler
 • Nedsatt bevegelighet i ankelen
 • Stramme muskler leggen
 • Løping på hardt underlag
 • For rask økning i tid eller lengde på ukentlig løping
 • Langvarig ståing og gåing

 

Behandling av plantar fascitt

Behandlingen for plantar fascitt er for det meste konservativ. Rundt 90-95% av pasientene får bedring av symptomene innen 12-18 måneder (2).

Først og fremst får pasienter med plantar fascitt råd om å endre og tilpasse aktiviteten de har i hverdagen. For noen betyr det at de må sykemeldes fra en jobb der de må gå og stå mye på hardt underlag. Andre rådes til å unngå forverrende aktivitet som for eksempel løping. Pasienter med plantar fascitt bør selvsagt fortsette å trene, men de må prioritere øvelser som belaster foten mindre. Sykling, svømming og roing er gode alternativer. Når de har vært symptomfrie i 4-6 uker, kan de gradvis komme tilbake til løping og annen vektbærende aktivitet (2,3).

Noen pasienter med plantar fasciitt må få tilpassede fotsenger som hjelper å støtte undersiden av foten og ta press vekk fra smerteområdet. Dette lindrer smerten for mange av pasientene (2,3).

I tillegg til modifisering av aktivitet og såler, så er det hensiktsmessig for pasienter med plantar fascitt å gjøre spesifikke styrke og tøye øvelser. Tøyingen gjøres best om morgenen, og øvelsene kan fordeles i løpet av dagen (4).

Fordi forskning en ikke er enstydig angående årsaken til plantar fascitt, brukes fortsatt ofte betennelsesdempende medisiner i behandlingen av dette problemet. Det blir sjeldent brukt som eneste behandling, og når det brukes i forbindelse med andre behandlingsmetoder, kan det hjelpe med å gi kortsiktig smertelette (2).

Andre behandlinger som ofte blir brukt for plantar fascitt er trykkbølgebehandling og injeksjoner av steroider eller PRP. I de verste tilfellene der smertene ikke blir borte i løpet av et år, så kan en konsultasjon hos ortopedisk kirurg vurderes (1,2,3).

 

Life Kiropraktikk hjelper med plantar fascitt

Plantar fascitt er et vanskelig problem å behandle fordi forskningen ikke er tydelig hverken på sykdomsmekanisme eller hvilket behandlingsvalg som er mest effektivt. I tillegg er alle mennesker forskjellige med ulike risikofaktorer og belastningstoleranser. Kiropraktoren kan hjelpe både med å stille diagnose, og å tilpasse behandlingen av plantar fascitt. I tillegg til å gi gode råd og øvelser, behandler vi også med både manipulasjoner og muskelteknikker. Vi har også trykkbølgeapparat, dersom pasienten vil forsøke dette som en del av behandlingen. Ved behov for MR eller ultralyd rekvirerer vi dette, og i de få tilfeller der ortopedisk konsultasjon er nødvendig, så kan vi henvise til dette. Som primærkontakt kan vi støtte deg hele veien gjennom smertene til normal trening gjenopptas.

 

Kildehenvisninger

 1. Trojian T MD, MMB., Tucker AK. MD., Plantar Fasciitis, Americaln Family Physician, Jun 2019;99(12):744-750. Kilde
 2. Lim AT. MSpMed, MMed., How How C. MMed, FCFP., Tan B. MSpMed, FAMS., Management of plantar fasciitis in the outpatient setting, Singapore Med J. 2016 Apr; 57(4): 168-171. Kilde
 3. Nielsen SV., Methods for treating inflammatory symptoms associated with plantar faciitis, US Patent 10,219,967, 2019. Kilde
 4. Effects of Strengthening and Stretching Exercises on the Temporospatial Gait Parameters in Patients With Plantar Fasciitis: A Randomized Controlled Trial Ann Rehabil Med. 2019;43(6):662-676. Kilde

Lignende behandlinger

Krystallsyke

Krystallsyke

Ved første anfall av krystallsyke blir mange kvalme, redde for hva det kan være, og redde for at det skal skje igjen. De som er aller verst rammet, sitter i venterommet med bøtte mellom knærne og går ustødige inn til behandlingsrommet.

Les mer
Severs sykdom

Severs sykdom

Severs sykdom kalles også Calcaneal apofysitt, og man tror det er en inflammasjon av området der akillessenen fester seg på hælen. Det er nettopp her smerten har sitt utspring (1).

Les mer
Mortons nevrom

Mortons nevrom

Pasienter med Mortons nevrom har smerte i fremste del av foten. De har som regel også prikking eller nummenhet litt inn på foten der hvor 2. og 3. to møtes. Det kan komme ganske fort og kan skape stort ubehag i hverdagslivet, spesielt ved bruk av enkelte sko.

Les mer