Spedbarn og babyer

En vanlig vaginal fødsel er ikke bare en belastning for mammaen, men påfører spedbarnet en blanding av kompresjon og trekkraft på vei ut til en ny virkelighet. Noen ganger går imidlertid ikke fødselen som planlagt. Det kan hende både mor og baby trenger hjelp.

De fleste gravide kvinner har en forestilling om hvordan de tror fødselen skal bli. Man håper ofte på en normal fødsel, uten komplikasjoner, og at det ikke varer så altfor lenge. En vanlig vaginal fødsel er ikke bare en belastning for mammaen, men påfører spedbarnet en blanding av kompresjon og trekkraft på vei ut til en ny virkelighet. Noen ganger går imidlertid ikke fødselen som planlagt. Det kan hende både mor og baby trenger hjelp. Både en vanlig fødsel og en som er litt mer komplisert kan gi vanskeligheter for spedbarnet. Disse vanskelighetene kan resultere i muskel- og skjelett problemer for barnet. Noen faktorer som kan bidra er:

 

Plass-begrensninger for spedbarnet i mammas mage

 • Vanskeligheter under fødsel
 • En fødsel som er veldig rask, eller en som var veldig tidkrevende
 • Fødsel som trengte igangsettelser
 • Epidural
 • Sugekopp
 • Keisersnitt

Til og med en vanlig fødsel kan være krevende for kroppen til spedbarna (1). Etter fødsel får spedbarnet en grundig sjekk der legene utreder for akutte, farlige, og alvorlige problemer. Det er imidlertid ikke alltid det blir sjekket for muskel- og skjelett endringer som kan føre til ubehag og problemer med den normale utviklingen senere.

Faktorer som kan skape utfordringer for spedbarn

 • Tegn på at spedbarnet kan ha muskel- og skjelett problemer
 • Babyen foretrekker å ha hodet mer til en side enn den andre
 • Vil ikke ligge på ryggen eller magen
 • Problemer med amming
 • Vanskeligheter med søvn
 • Mye gråting og vanskelighet med å finne ro
 • Endringer i hodeformen – dette kalles plagiocefali
 • Vanskelighet med bevegelse av en del av kroppen – for eksempel, en arm beveger seg mer enn den andre

Om et spedbarn opplever noen av disse tegnene, så kan det føre til en stressende periode for foreldrene også. Foreldrene kan ofte føle seg litt hjelpeløse, og den første, fantastiske tiden med nyfødt baby blir ikke som forventet. Dersom denne tiden blir veldig stressende for familien, øker også sjansen for at den nybakte moren utvikler fødselsdepresjon (2).

Når spedbarn er urolige og gråter veldig mye, får de ofte diagnosen kolikk. Dette er en diagnose som blir brukt mye, men ofte feil. Definisjonen på kolikk er at babyen må gråte mer enn tre timer om dagen, mer enn tre dager i uka, og i mer enn tre uker. Mange tror at kolikk er ensbetydende med mage-smerte, men dette sier definisjonen ingenting om. Miller et al, har funnet babyer som gråter mye uten klar årsak ofte blir bedre etter behandling av muskel og skjelettsystemet (1).

 

Er det en årsak til gråtingen?

Når et spedbarn gråter utrøstelig for mer en tre timer hver dag, bør man ikke slå seg til ro med at det bare er kolikk, men heller undersøke babyen for å se om det er en årsak til gråtingen (3). Dersom det i tillegg til gråting er feber, diaré eller oppkast, bør babyen sjekkes av en lege. Når det ikke er andre sykdomstegn, eller underliggende problemer, bør det undersøkes om kroppslig ubehag kan være en årsak. Plagsom gråting når de ligger eller beveger seg kan være på grunn av en utilpass kropp. Dette bør undersøkes og behandles av en kiropraktor med utdanning, erfaring og kunnskap om spedbarn.

Spedbarn utvikler seg meget raskt. Bevegelse er ikke bare nødvendig for grunnleggende funksjoner som amming og forflytning. Bevegelse legger grunnlaget for hvordan babyer orienterer seg i forhold til omgivelsene. De berører objekter, griper og tar leker inn og ut av synsfeltet. De lærer hvor egen kropp slutter, og hvor omgivelsene starter. Selv små bevegelser involverer en aktivering som er hensiktsmessig for barnets utvikling. Noen mener at bevegelse er en av de viktigste faktorene for utvikling av hjernen i dette tidlige stadiet (4).

 

Life kiropraktikk har kompetanse

Når man skal ha sitt nyfødte barn undersøkt, er det viktig at man finner noen med kompetanse til å se helheten slik at underliggende problemer ikke blir oversett. Vår kiropraktor, Karen Granlund, har etterutdanning innen undersøkelse og behandling av gravide og spedbarn. Hun har god kompetanse og erfaring med behandling av spedbarn og babyer, og sjekker både for muskel- og skjelettproblemer, og barnets generelle utvikling. Hun har ofte dialog både med lege, helsesøster og logoped dersom dette skulle trengs, slik at man raskest mulig kan finne svar og få en roligere hverdag både for babyen og resten av familien.

 

Kildehenvisninger

 1. Raeblo, Matushita & Cardeal, 2017 fra Miller J. DC. PhD., Evidence-Based Chiropractic Care for Infants: Rationale, Therapies and Outcomes, Praeclarus Press, LLC, Texas USA, First edition, 2019, Link til bok
 2. Beck CT, Predictors of Postpartum Depression: An Update, Nursing Research, Sept-Oct 2001, Vol 50, iss 5 –p 275-285. Kilde
 3. Fysh PN., Chiropractic Care for the Pediatric Patient, International Chiropractors Association Council on Chiropractic Pediatrics, Virginia, USA, First edition, 2002. Link til bok
 4. Melillo R. DC., Disconnected Kids, Penguin Group (USA) Inc., New York, First Edititon, 2010. Link til bok

Lignende behandlinger

Barn og kiropraktikk

Barn og Kiropraktikk

En studie fra Hawk et al fant at utenfor medisin, var kiropraktikk den hyppigst brukte behandlingsformen for barn i USA, og det var den mest etterspurte behandlingen av muskel- og skjelettlidelser hos barn.

Les mer