Hodepine er noe de fleste er kjent med. Spenningshodepine er den vanligste typen hodepine, men migrene er den typen hodepine de fleste oppsøker lege for. En annen type hodepine som ikke er like vanlig, er kjevehodepine. Mange som nevner denne type hodepine for tannlegen får diagnosen temporomandibulær lidelse (TMD). Mange med kjevehodepine har imidlertid fått en feilaktig migrene-diagnose tidligere (1).
Hva er kjevehodepine?
Temporomandibular lidelse (TMD) er et samlebegrep for en gruppe symptomer. Symptomene inkluderer; smerte i kjeven, foran øra, eller over øra som blir verre med bevegelse av kjeven. Kjevehodepine er altså hodepine som har utspring fra kjevesmerter. Kjevemuskulaturen blir ofte også veldig øm dersom man trykker på den. Smerten kan stråle fra kjeven til ansikt, hodet, eller til og med nakken (2). I tillegg er det flere pasienter som opplever smerte ved spising og får redusert åpning eller sidebevegelse av kjeven. Mange har også klikke-lyd ved åpning og/eller lukking av munnen (3). Flere faktorer er involvert i årsaken til kjevehodepine. Det kan dreie seg om både stramme og ømme muskler, ledd-endringer grunnet kjeveleddsartrose eller skader og til og med hormonell innvirkning (4)
Av muskel- og skjelettproblemer, er kjevehodepine en meget høyt på listen over plager om gir smerte og funksjonstap. (2). En Finsk studie fant at kvinner opplever mer kjevehodepine enn menn, og at symptomene økte med stress, depresjon og når de hadde annen smerte (5). Man ser også at alle type hodepiner ofte er verre hos de med kjevesmerter, enn de uten (6).
Behandling av kjevehodepine
Det er mange alternativer til behandling av kjevehodepine Beste behandlingsmetode er avhengig av årsaken til kjeveproblemet, og hvor alvorlig problemet er. De fleste pasienter viser bedringer med en kombinasjon av konservative behandlingsmetoder som inkluderer pasientopplæring, selvpleie, kognitiv adferdsterapi, smertemedisinering, biteskinner, behandling og øvelser (7).
Det vanligste å starte med er behandling og hjemmeøvelser. Behandling kan hjelpe med kjevehodepine og kjevesmerter. Målet med behandling og øvelser er å øke styrke og kontroll av muskulatur, og bevegelighet av leddet (7).
En behandling som av og til brukes for kjevehodepine er botox injeksjoner. Dette brukes for å lamme muskulatur som skaper smerte, og det har vist seg å hjelpe både med forbedring av smerte, åpning av munnen og smerte ved berøring (8).
Den meste invasive behandlingsmetoder for kjevehodepine er kirurgi. Dette er sjelden nødvendig og brukes for det meste dersom man som har hatt en skade eller brudd tilo kjeveleddet, kraftig smerte og dysfunksjon av leddene som ikke responderer på mer konservativ behandling. Noen mener det også er indikasjon dersom man har sterk smerte i over 6 måneder uten kjent årsak (7).
Life Kiropraktikk behandler kjevehodepine
Når du kommer til Life Kiropraktikk med kjevehodepine, kartlegger vi først underliggende årsaker og faktorer som påvirker kjeven og hodepinen. Deretter gjør vi en grundig undersøkelse av kjeveleddets funksjon og bevegelighet. Av erfaring ser vi at muskulaturen rundt kjeven er utrolig viktig, så denne får god oppmerksomhet. Nakken kan også påvirke smertene man kjenner fra kjevehodepine, så denne blir alltid undersøkt. Kjevehodepine ofte både med leddmobilisering og muskelterapi.
Hjemmeøvelser kan involvere både avslapningsøvelser, tøying og styrke. Vi sammarbeider også gjerne med tannlege, slik at bitt og kjevefunksjon kan fra deres perspektiv. Dersom plagene vedvarer, kan vi også henvise videre til billeddiagnostikk, eller spesialist.
Kildehenvisninger
- Graff-Radford SB., DDS, Temporomandibular Disorders and Headache, Dent Clin N Am 51, 2007, 129-144
- Schiffman E, DDS MS et al., Diagnostic Criteria for Temporomandibular Disorders (DC/TMD) for Clinical and Research Applications: Recommendations of the International RDC/TMD Consortium Networks and Orofacial Pain Special Interest Group, J Oral Facial Pain Headach, 2014 Winter; 28(1): 6-27, Kilde
- Anderson GC.,DDS MS., et al, Research Diagnostic Criteria for Temporomandubular Disorders: Future Directions, J Orofac Pain, 2010 Winter; 24(1): 79-88
- Lui F. DDS DM, Steinkeler A. DMD MD., Epidemiology, Diagnosis, and Treatment of Temporomandibular Disorders, Dental Clinics, Jul 2013, Vol 57, Iss 3, Pg 456-479
- Rantala MAI et al., Temporomandibular joint related painless symptoms, orofacial pain, neck pain, headache, and pshychosocial factors among non-patients, Acta Odontologica Scandinavica, 2003, Col 61, Iss4, p 217-222
- Pettengill C. DDS., The Journal of Craniomandibular & Sleep Pracitice, Vol 17, 1999, Iss 1
- Gauer RL. MD., Semidey MJ. DMD., Diagnosis and Treatment of Temporomandibular Disorders, Am Family Physician, Mar 2015, 91(6):378-386
- Schwarts M. B Sc. DDS. M Sc., Freund B. B Sc. MD. FRCPC., Treatment of Temporomandibular Disorders with Botulinum Toxin, The Clinical Journal of Pain, Nov-Dec 2002, Vol 18, Iss 6, Pg S198-S203