Piriformis syndrom

Piriformis syndrom er et ubehagelig og frustrerende problem som både menn og kvinner kan få. Piriformis er en muskel som går fra hofta til bekkenet dypt i setet, og man tror at dersom denne muskelen blir stram eller irritert, så kan de skape et press eller en irritasjon av isjias nerven som går rett ved siden av denne muskelen.

De fleste pasientene med piriformis syndrom har smerte i setet som kan stråle, brenne eller verke ned på bakside av låret. I tillegg kan de få nummenhet i setet og prikking ned langs låret og leggen (1). For mange blir symptomene verre med sitting (2).

 

Mange forveksler også isjias med piriformis syndrom

Piriformis syndrom er en diagnose som man ikke har en klar, enkeltstående årsak til. Noen stiller seg til og med tvilsomme til at denne diagnosen i det hele tatt finnes. Mange forveksler også isjias med piriformis syndrom fordi smerten ofte oppleves på de samme områdene. Piriformis syndrom skaper kronisk smerte i sete og hofta som blir verre ved varig sitting og ved bevegelse av hoften. Ofte er det også økte symptomer når de skal ut av sengen om morgenen (1).

Piriformis muskelen blander seg med andre sener og leddbånd, og har som funksjon å bevege hoftene, og gi støtte til kroppen ved vektbærende aktivitet (3). Dersom piriformis har en spesiell anatomisk variant, blir markant større eller litt betent, så kan den irritere nerven og skape det som kalles piriformis syndrom (3). Selv om man ikke har en klar årsak, har man funnet faktorer som disponerer for dette. Disse er: skader, overbelastning fra trening, endring av hoftas funksjon som gir kortere/stram piriformis muskel, langvarig sitting, cerebral parese, og at isjias nerven går igjennom en liten ”hule” i piriformis muskelen (1, 3).

 

Vanskelig stille riktig diagnose på piriformis syndrom

Det kan være vanskelig å stille riktig diagnose. Dette er fordi det ligner veldig på andre problemer og sykdommer som har overlappende symptomer (4). En differensierende faktor er at pasienter med piriformis syndrom ofte har mer smerte i låret og leggen, enn i ryggen (5). Andre sykdommer eller problemer som har like symptomer som piriformis syndrom inkluderer:

  • Prolaps i korsrygg, skivebukning eller artrose i korsrygg. Disse diagnosene har vanligvis mer smerter i korsryggen, og kan gi sterkere nevrologiske symptomer ned i beina.
  • Smerte som kommer fra inflammasjon og irritasjon i korsryggen. Dette gir som regel mer lokal smerte i korsryggen som blir verre ved bevegelse av korsryggen
  • Slimposebetennelse i hofta– dette gir smerte over yttersiden av hofta og ned yttersiden av låret. Det er en verkende smerte, og blir verre når pasientene ligger på siden.

 

Det er ingen definitive tester eller kriterier for å stille diagnosen piriformis syndrom. Derfor krever det en grundig forklaring fra pasienten om symptomene, og en undersøkelse som utelukker andre problemer og sykdommer (5, 6, 7).

 

Flere mulige behandlinger

Når man først har fått diagnosen piriformis syndrom, har man flere mulige valg for behandling (7). Tidlig konservativ behandling har vist seg å være den beste og mest effektive for denne diagnosen. Bruk av betennelsesdempende, muskelavslappende, is og hvile hjelper mange tidlig i behandlingsforløpet.

Fysisk behandling som tøying, massasje og mobilisering kan også ha en god effekt på symptomer. Dessverre er det slit at noen ikke får tilfredsstillende resultat med disse behandlingene. Da blir man ofte henvist videre slik at man kan forsøke forskjellige typer injeksjoner, og de verste tilfellene ender hos ortopedisk kirurg (7).

 

Behandling av Mange piriformis syndrom hos Life Kiropraktikk

Kiropraktikk er et godt valg for pasienter med piriformis syndrom. Først og fremst har kiropraktorer en god utdannelse på muskel- og skjelettlidelser, og detaljert kunnskap om anatomi og kroppens mekanikk. Kiropraktorer er også primærkontakter som kan rekvirere både MR og røntgen, og i tillegg henvise til ortopedisk vurdering ved behov.

Når du kommer til Life Kiropraktikk med piriformis syndrom, vil vi først og fremst veilede deg i forhold til tilrettelegging av aktivitet, og ikke minst øvelser du må gjøre hjemme. Det å få verktøy man selv kan bruke for å hjelpe plagene etter pasienten selv i førersetet for egen helse og medfører en god følelse av å selv ha kontrollen.

I tillegg behandler vi både muskler og ledd under konsultasjonene. Det kan innebære manipulasjon og mobilisering av bekken, hofter, rygg og føtter, samt massasje og andre muskel-teknikker. Dersom det er tvil angående diagnose, vil vi rekvirere passende diagnostikk for å utelukke andre sykdommer eller underliggende problemer. Dersom du ikke skulle på tilfredsstillende forbedring ved behandling hos oss, sender vi deg til videre utredning.

 

Kildehenvisninger:

  1. Hicks BL, Varacallo M. Piriformis Syndrome. [Updated 2019 Dec 16]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: Kilde
  2. Hopayian, K., Danielyan, A. Four symptoms define the piriformis syndrome: an updated systematic review of its clinical features. Eur J Orthop Surg Traumatol 28, 155–164 (2018). Kilde
  3. Mondal M, Sarkar B, Alam S et al. Prevalence of piriformis tightness in healthy sedentary individuals: a cross-sectional study. Int J Health Sci Res. 2017; 7(7):134-142. Kilde
  4. Probost D. MD., Stout A. DO., Hunt D. MD., Piriformis Syndrome: A Narrative Review of the Anatomy, Diagnosis, and Treatment, American Academy of Physical Medisine and Rehabilitation, May 2019, Kilde
  5. Ebraheil N., Andrews K., Stirling B., Tanios M., Piriformis Syndrome or True Sciatica: Are they the same or different?, MOJ Orthop Rheumatol, 2017, 9(3):00357. Kilde
  6. Poliak-Tunis. M., Piriformis Syndrome, Pain, 2019, In: Abd-Elsayed A. (eds). Springer, Cham. Link til bok her
  7. Mitra. SR., Roy. S., Dutta. AS., Ghosh. A., Jha. AK., Piriformis Syndrome: A Review, Journal of Medical and Dentals Sciences, 2014; Vol 3, Iss 14, pp 3804-3814. Kilde

Lignende behandlinger

Krystallsyke

Krystallsyke

Ved første anfall av krystallsyke blir mange kvalme, redde for hva det kan være, og redde for at det skal skje igjen. De som er aller verst rammet, sitter i venterommet med bøtte mellom knærne og går ustødige inn til behandlingsrommet.

Les mer
Severs sykdom

Severs sykdom

Severs sykdom kalles også Calcaneal apofysitt, og man tror det er en inflammasjon av området der akillessenen fester seg på hælen. Det er nettopp her smerten har sitt utspring (1).

Les mer
Plantar fascitt

Plantar Fascitt

Fotsmerte påvirker hverdagen i stor grad for alle som står og går mye i løpet av dagen. Plantar fascitt er definitivt noe som gir smerte. Enkelte yrkesgrupper må sykemeldes og mange må slutte med fritidsaktiviteter som gir hverdagen kvalitet

Les mer