Haglunds hæl

Det er flere grunner til at mennesker opplever smerte på baksiden av helen. En av disse årsakene heter Haglunds hæl. Her får man smerte og en kul på baksiden av hælen, og det kan bli verre når man tar på seg sko som er litt harde.

Haglunds hæl er mest vanlig i middelaldrende kvinner, og for mange skjer det dessverre i begge hælene (1). Folk med Haglund´s hæl opplever smerte og en hard klump eller hevelse på baksiden av hælen. Smerte fra Haglund´s hæl er verst når pasienten begynner å gå igjen etter en periode med hvile. Av og til halter de, og kan også få inflammasjon som øker hevelsen i det smertefulle området (1).

 

Diagnosere Haglunds hæl

Av og til kan det være vanskelig å komme frem til riktig diagnose ved Haglunds hæl. Det er fordi symptomene spesielt i begynnelsen kan være meget like andre problemer, som for eksempel plantar fascitt, slimposebetennelse eller enkelte revmatiske lidelser.

Man er også litt usikker på hvorfor noen utvikler Haglunds hæl, men det antas at det kan være knyttet til betennelse ved innfeste av akillessenen og/eller betennelse av slimposen på baksiden av hælen (2). Noen mener også stram leggmuskulatur, høy fotbue og arvelighet er involvert (1).

Diagnosen Haglunds hæl stilles ofte klinisk. Det vil si at en god kliniker kan stille denne diagnosen ut fra symptomer og undersøkelse. Enkelte ganger rekvireres røntgen av fot for å bekrefte diagnosen ved å visualisere kulen på hælbeinet. Ved tvil om andre diagnoser medvirker til symptomene kan også ultralyd og MR brukes. Her kan man differensiere mellom betente slimposer, endringer i akillessene og Hagluns´s hæl (1). Ultralyd er å foretrekke, da MR undersøkelser har vist seg å ikke bedre behandlingsresultatet av denne sykdommen (4).

 

Starte behandling av Haglunds hæl

Som med de fleste muskel- og skjelettplager, startes behandlingen konservativt. Haglund´s hæl behandles ofte først med smertestillende eller betennelsesdempende medisiner. Man må også sørge for at skotøyet tilpasses. En lav eller myk hælkappe kan hjelpe til med å unngå irritasjon av kulen som oppstår ved Haglund´s Hæl. Noen må i en periode gå med skotøy uten eller med meget lav hælkappe. Ved å ha høyere såle under hælen enn under forfoten, avlastes innfestet av akillessenen noe. Dette kalles ofte dropp i skoen og blir angitt i millimeter. Denne type avlastning kan også føre til reduserte symptomer hos pasienter med Haglund´s hæl (3). Dersom konservativ behandling og avlastning ikke hjelper, og pasienten fortsatt har sterke smerter og redusert livskvalitet, må kirurgi vurderes.

Når en pasient med haglund´s hæl ikke responderer på konservativ behandling, vil ortopeden først kartlegge enkelte faktorer som avgjør om det er stor sjanse for at problemet vil returnere. Deretter vil en eventuell operasjon vurderes (1). Etter kirurgi for Haglund´s hæl, er det ofte en lang og tung vei å gå til normal bruk. Rehabilitering er ofte nødvendig. Pasientene, spesielt kvinner som er vant å bruke pensko må vite at det kan ta tre til seks måneder til de kan bruke disse typene av sko igjen. Det er heller ingen garanti for at det da blir komfortabelt.

 

Haglunds hæl på Life Kiropraktikk

En kiropraktor kan hjelpe med å stille tidlig diagnose på Haglund´s hæl slik at avlastning og tilpasning av fottøy kan påbegynnes så tidlig i sykdomsforløpet som mulig. Hos enkelte pasienter er det underliggende funksjonsforstyrrelser som kan bidra til symptomene. Disse kan bedres ved øvelser, tøying og mobiliseringer slik at hele bevegelseskjeden fungerer bedre i daglig aktivitet og gjøremål. Ved behov for billeddiagnostikk, kan også kiropraktor rekvirere dette. Dersom bedringen uteblir ved modifisering av aktivitet og skotøy, kan vi henvise videre til ortopedisk vurdering dersom dette blir nødvendig.

 

Kildehenvisninger

  1. Vaishya R., Agarwal AK., Azizi AT., Vijay V., Haglund´s Syndrome: A Common Seen Mysterious Condition, Cureus, 2016 Oct; 8(10): e820. Kilde
  2. Haglund´s Syndrome: Two case reports, Martin J., Valdazo A., Dolores M., Reumatol Clin., Jan 2017, (13)1:37-38. Kilde
  3. Heneghan MA., Pavlov H., The Haglund painful heel syndrome. Experimental investigation of cause and therapeutic implications. Clinical Orthopaedics and Related Research, Jul 1984, (187): 228-234. Kilde
  4. Debus F., Eberhard H-J., Olivieri M., Peterlein CD., MRI in patients with Haglund´s deformity and its influence on therapy, Archives of Orthopaedic and Trauma Surgery,July 2019, Vol 139, Iss 7, pp 903-906. Kilde

Lignende behandlinger

Krystallsyke

Krystallsyke

Ved første anfall av krystallsyke blir mange kvalme, redde for hva det kan være, og redde for at det skal skje igjen. De som er aller verst rammet, sitter i venterommet med bøtte mellom knærne og går ustødige inn til behandlingsrommet.

Les mer
Severs sykdom

Severs sykdom

Severs sykdom kalles også Calcaneal apofysitt, og man tror det er en inflammasjon av området der akillessenen fester seg på hælen. Det er nettopp her smerten har sitt utspring (1).

Les mer
Plantar fascitt

Plantar Fascitt

Fotsmerte påvirker hverdagen i stor grad for alle som står og går mye i løpet av dagen. Plantar fascitt er definitivt noe som gir smerte. Enkelte yrkesgrupper må sykemeldes og mange må slutte med fritidsaktiviteter som gir hverdagen kvalitet

Les mer