Jumpers Knee

Skader kan være utrolig frustrerende for idrettsutøvere. Det kan føre til at de ikke kan prestere på samme nivå som før, at treningsbelastningen må reduseres, og i enkelte tilfeller fører det til et lengre avbrekk fra treningen.

Av og til stopper skader karrierer. Jumpers Knee er en av de plager som kan bli veldig frustrerende.

 

Hva er Jumpers knee?

Jumpers knee er smerte som kommer fra senen mellom nedre del av kneskåla og øverste delen av leggbeinet. Pasienter med Jumpers Knee opplever smerte på fremsiden av kneet. Det er mest vanlig i løpere, og utøvere som driver med basketball, volleyball og håndball. De som konkurrerer på høyt nivå, er oftest rammet. (1).

Det er små forskjeller i teoriene på hvordan pasienter får Jumpers Knee. Noe forskning tilsier at det er på grunn av overbelastning og deretter inflammasjon rundt kneet, men andre sier at det er på grunn av flere små rupturer (2,3). Jumpers knee har et klart skille mellom en akutt og en kronisk fase. I den akutte fasen er smerte, inflammasjon og nedsatt funksjon av kneet svært dominerende. Kronisk Jumper´s Knee innebærer degenerasjon av patella-senen, og gir fortsatt en smerte foran kneet, men ikke like intens. Den kroniske fasen kan også gi et tydelig muskelsvinn i lårmuskulatur, men uten tegn til betydelig nedsatt funksjon eller inflammasjon (2).

 

Hvem får Jumpers knee?

I tillegg til deltagelse i overnevnte idretter, er det også andre risikofaktorer for å utvikle Jumper´s knee (3, 4):

 • Økt lengde på leddbånd
 • Unormal anatomi og mekanikk av kneleddet
 • Tidligere kronisk inflammasjon
 • Overbelastning og høy kraftgenerering på kneet
 • Idrett på høyt nivå
 • Mann
 • Dårlig funksjon av hofte og fot

 

Diagnosen Jumper´s Knee stilles ofte primært baserte på pasienten sitt smertemønster, og hvordan det påvirker aktivitetsnivå (2). Ultralyd og MR er de beste billeddiagnostiske modalitetene for å stille diagnosen, Disse kan finne unormale endringer i senen, og også visualisere alvorlighetsgraden (3).

 

Hvordan er smerteforløpet?

Vanligvis begynner smerte fra Jumper´s Knee snikede, og blir ofte verre ved økt treningsmengde eller intensitet (2). Det begynner ofte som en verkende smerte foran kneleddet etter hard aktivitet, og kan utvikle seg videre til å hindre idrettslige prestasjoner. I velutviklet Jumper´s knee, vil pasientene kunne oppleve smerte også når de gå opp og ned trapper. Nøkkeltegnet til Jumper´s Knee er smerte ved nedre del av kneskåla når bein er i fullstendig utstrakt, og mindre smerte når kneet blir gradvis bøyd (2).

Ettersom overbelastning er en del av utviklingen av Jumper´s knee, er det ingen enkeltstående behandling som friskmelder deg fra dette.

Forskning viser at det er veldig varierende respons til behandling hos pasienter med Jumper´s knee (5). I og med at sjansen er høy for at det blir et kronisk problem, er det utrolig viktig å forebygge dette med god belastningskontroll og styrketrening (1). Det betyr også at det er viktig for å diagnostisere Jumper´s knee tidlig, slik at man starte belastningsstyring umiddelbart og minimere sjansene for et langvarig problem (3).

Trening med spesifikk styrke- og stabilitetsøvelser er viktig for pasienter med Jumper´s Knee. I tillegg må pasientene være strenge med belastningskontroll og unngå aktivitet som innebærer hard belastning av kneet mens de har smerte. Når smertene begynner å avta, å kan de starte sakte med tilpasset trening igjen. Kirurgi er den siste utvei for kronisk pasientene med Jumper´s Knee (3).

 

Life Kiropraktikk behandler Jumper´s knee

Å kommer til kiropraktor er et godt valg dersom du har Jumper´s Knee. Med en god utdannelse i utredning av muskel- og skjelettplager kan vi hjelpe til med å sette en tidlig diagnose slik at de riktige tiltakene kan igangsettes umiddelbart.

Det viktigste tiltaket er å kontrollere utøverens treningsvolum og å tilpasse treningen. Deretter etableres et treningsprogram som tolereres uten smerterespons. Ved konsultasjonene vil også undersøke styrke og funksjon i bekken, hofter og føtter i tillegg til knær slik at vi kan tilpasse behandling og trening best mulig.

 

Kildehenvisninger

 1. Van der Worp. H., van der Does. HTD. Brink. MS., Zwerver. J., Hijmans. JM., Prospective Study of the Relation between Landing Biomechanics and Jumper’s Knee, Int J Sport Med 2016; 37(03):245-250. Kilde
 2. Mayur Nayak and Rahul Yadav (November 27th 2019). Patellar Tendinopathy: “Jumper’s Knee”, Tendons, Hasan Sözen, IntechOpen, DOI: 10.5772/intechopen.84642. Kilde
 3. Santana JA, Sherman Al. Jumpers Knee. In: StatPearls. StatPearls Publishing, Treasure Island (FL); 2019. Kilde
 4. Mendonca. LD. PT ScD., et al. Association of Hip and Foot Factors with Patella Tendinopathy (Jumper´s Knee) in Athletes, Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, 2018, Vol 48, Iss 9, pp 676-684. Kilde
 5. Rio E, Kidgell D, Moseley GL, et al
  Tendon neuroplastic training: changing the way we think about tendon rehabilitation: a narrative review British Journal of Sports Medicine 2016;50:209-215. Kilde

Lignende behandlinger

Krystallsyke

Krystallsyke

Ved første anfall av krystallsyke blir mange kvalme, redde for hva det kan være, og redde for at det skal skje igjen. De som er aller verst rammet, sitter i venterommet med bøtte mellom knærne og går ustødige inn til behandlingsrommet.

Les mer
Severs sykdom

Severs sykdom

Severs sykdom kalles også Calcaneal apofysitt, og man tror det er en inflammasjon av området der akillessenen fester seg på hælen. Det er nettopp her smerten har sitt utspring (1).

Les mer
Plantar fascitt

Plantar Fascitt

Fotsmerte påvirker hverdagen i stor grad for alle som står og går mye i løpet av dagen. Plantar fascitt er definitivt noe som gir smerte. Enkelte yrkesgrupper må sykemeldes og mange må slutte med fritidsaktiviteter som gir hverdagen kvalitet

Les mer