Tennisalbue

Tennisalbue, kalles også lateral epikondylitt, og er smerte som kommer fra yttersiden av albuen. På tross av navnet, forekommer ikke dette bare hos idrettsutøvere, men også andre mennesker som utsetter armen for mer belastning enn den tåler.

Det forekommer ofte i de som har hardt fysisk arbeid, kontorarbeidere, sykepleiere og musikere (1, 2). Pasienter med tennisalbue opplever smerte og ømhet på yttersiden av albuen, og vanligvis på den dominante hånden.

Tennisalbue er også 7 ganger vanligere enn golf-albue, som er smerte på innsiden av albuen (3). Navnet tennisalbue, har tilstanden fått fordi opp mot 50% av tennisspillere er plaget av dette. Det er vanligst i eldre, profesjonelle utøvere og litt mindre vanlig i yngre utøvere som spiller på et lavere nivå (1).

 

Smerten fra tennisalbue kan stråle helt til hånden

Smerte og ømhet fra tennisalbue kan spenne fra mild verk ved bruk, til intens stikkende smerte ved belastning og kontant verk selv ved hvile. Smerten har sitt utspring fra beinet på yttersiden av albuen, men kan stråle ned underarmen helt til hånden (3). Smertene blir verre ved bruk av fingre og håndledd (3).

Det er vanlig å ha smerte ved tunge løft og ved bruk av drill og skrujern. Noen har også smerte når de griper ting, og kan oppleve at styrken i grepet er svekket (1).

Det er forskjellige teorier om hva som forårsaker tennisalbue. De fleste mener det er en overbelastning skade, mens andre sier det skjer grunnet dårlig bevegelse og feil funksjon i armen. Lokal inflammasjon i området er også en ofte beskrevet årsak (1, 3).

For mange er tennisalbue et selv-begrensende problem, men man må unngå provoserende aktivitet. Det betyr at mange trenger sykemelding eller tilpasning på jobb når de har tennisalbue (2). Dette fører igjen til at tennisalbue medfører en samfunnskostnad. Det er derfor viktig å få hjelp tidlig slik at avlastning, rådføring og behandling så fort som mulig.

Det er enkelte faktorer som gjør veien tilbake hardere ved tennisalbue (2):

  • Dersom man har hatt tennisalbue tidligere
  • Belastende arbeid
  • Meget sterke smerter
  • Mindre sosial støtte
  • Depresjon
  • Dårlige strategier for mestring av smerte

Tennisalbue er en klinisk diagnose, og stilles basert på undersøkelse og pasientens symptomer. Av og til blir billeddiagnostikk brukt, og da er MR mest vanlig. Ultralyd er også en godt alternativ. Røntgen brukes sjelden, men kan avdekke enkelte underliggende årsaker (1).

 

Behandling av tennisalbue

Som med mange andre diagnoser, er det ingen enkeltstående behandling som har suksess med alle tilfeller av tennisalbue (2). Det er allikevel enkelte prinsipper som bør tas med når man skal behandle dette. I den første fasen bør man roe ned en eventuell inflammasjon. Da velger mange å bruke is eller betennelsesdempende medisiner, og det er viktig å endre aktivitet som provoserer smertene. Etter hvert velger mange å legge til massasje teknikker, ledd mobiliseringer og andre passive modaliteter (2).

Idrettsutøvere og pasienter med tyngre yrker bør ha et stort fokus på av lastning. Noen velger å bruke en ”epikondylitt-klemme” som er et bånd som strammes lett rett under albuen. Dette endrer belastningen ved bruk av armen, men kan skape problemer dersom det brukes for stramt.

Dersom man får nummenhet eller svakhet, må man stoppe å bruke dette (1). For at symptomene ikke skal komme tilbake, er det også viktig å øke belastningstoleransen til sener og senefester. Øvelser er derfor en viktig del av behandlingen for tennisalbue (2,3,4). Dersom konservative tilnærminger ikke gir tilfredsstillende bedring, så er det kirurgiske alternativer. Man blir som regel ikke vurdert for operasjon før det har gått et års tid. Det er forskjellige inngrep som gjøres og mange for god bedring av dette (1).

 

Vi kan hjelpe deg med Tennisalbue

Kiropraktorer kan mer enn rygg og nakke. I behandler daglig mennesker som har smerter i armer og bein, og tennisalbue er en vanlig diagnose vi hjelper med. Det første som må gjøres etter en samtale om problemet, er å undersøke. Det er mange årsaker til smerter i albue og underarm, og viktig å vite om armsmertene kommer fra nakke, skulder, albue eller andre områder. Når diagnosen er etablert, begynner man med rådføring om aktivitetsendring.

Når belastningstoleransen er kartlagt, kan også øvelser påbegynnes. Disse blir sjekket og tilpasset ettersom symptomene og toleransen endres. Ved konsultasjonene kan vi også hjelpe med behandling både av muskler og ledd. Vi har også Trykkbølgeapparat, dersom noen vil forsøke dette for å sette fart på bedringen. Som primærkontakt har vi også både sykemeldingsrett, og mulighet til å henvise deg til ortoped dersom det blir behov for dette.

 

Kildehenvisninger:

  1. Schwarzman G., Watson JN., Hutchinson MR., Lateral Epicondylopathy (Aka. Tennis Elbow): A Review of Current Concepts and Treatment, Annals of Sports Medicine and Research, Aug 2017, 4(5): 1117. Kilde
  2. Frydman, Aviva et al. “Manual therapy and exercise for lateral elbow pain.” The Cochrane Database of Systematic Reviews vol. 2018,6 CD013042. 13 Jun. 2018, doi:10.1002/14651858.CD013042. Kilde
  3. Cutts S., Gangoo S., Modi N., Pasapula C., Tennis Elbow: A clinical review article, Journal of Orthopaedics, Jan-Feb 2020, Vol 17, pp 203-207. Kilde
  4. Peterson, M., Butler, S., Eriksson, M., & Svärdsudd, K. (2014). A randomized controlled trial of eccentric vs. concentric graded exercise in chronic tennis elbow (lateral elbow tendinopathy). Clinical Rehabilitation, 28(9), 862–872. Kilde

Lignende behandlinger

Krystallsyke

Krystallsyke

Ved første anfall av krystallsyke blir mange kvalme, redde for hva det kan være, og redde for at det skal skje igjen. De som er aller verst rammet, sitter i venterommet med bøtte mellom knærne og går ustødige inn til behandlingsrommet.

Les mer
Severs sykdom

Severs sykdom

Severs sykdom kalles også Calcaneal apofysitt, og man tror det er en inflammasjon av området der akillessenen fester seg på hælen. Det er nettopp her smerten har sitt utspring (1).

Les mer
Plantar fascitt

Plantar Fascitt

Fotsmerte påvirker hverdagen i stor grad for alle som står og går mye i løpet av dagen. Plantar fascitt er definitivt noe som gir smerte. Enkelte yrkesgrupper må sykemeldes og mange må slutte med fritidsaktiviteter som gir hverdagen kvalitet

Les mer