Akillesseneplager

Det kan være mange forskjellige grunner til hvorfor folk opplever smerte på baksiden av leggene og rundt hælen. En veldig vanlig årsak er akillesseneplager, og dette er en av de mest vanlige overbelastnings-skadene (1).

Akillesseneplager er som regel relativt langvarige og kan oppstå både akutt og komme gradvis. Uansett hvordan det debuterer, legger det en begrensning både på hverdagslivet og aktivitet. Når akillesseneplager oppstår akutt, skyldes det som oftest overbelastning og ruptur. Dette kan ofte føre til kroniske problemer.

 

Riktig diagnose av akillesseneplager

Sener danner overgangen mellom muskler og bein, og overfører kraften fra musklene slik at leddene beveger seg. Når en sene blir overbelastet eller gjennomgår slitasje, opplever man ofte smerte og problemer (2). Senene som blir skadet leges ikke raskt som normalt, og blir sjeldent helt som de var før. Det er noen sener som er mer utsatt for slike skader, og akillessenene er enn av dem.

Det er flere typer akillesseneplager, så kan det var vanskelig å behandle dem. Riktig diagnose er veldig viktig for å kunne gi korrekt behandling så fort som mulig. En god anamnese som kartlegger pasientens belastningsmønster, smertedebut og symptomer gir viktig informasjon og dirigerer ofte videre behandling.

 

Ruptur av akillessenen

Akillesruptur skjer oftest under aktivitet, spesielt fotball og håndball. For menn er det mest vanlig mellom 30-39år, mens for kvinner er det mest vanlig mellom 40-49 år (3). En presis grunn til hvorfor Akillessenen ryker har man ikke, men det er forskjellige faktorer som knyttes til denne typen Akillesseneplager. Noen av faktorene som øker sjansen for akillesruptur er økt alder, inflammatoriske sykdommer, autoimmune sykdommer, kollagenendringer, økt stoffskifte, nyre problemer og bruk av kortisonpreparater. Selvfølgelig er det også fysiske faktorer som repetert microtraume, svake leggmuskler, og endringer i treningsmønster og sko (3). Akilles ruptur kan også skjer ved direkte skader.

Når akillessenen ryker, opplever man smerte og hevelse på baksiden av ankelen, og mange beskriver det som om de ble sparket på baksiden av hælen. Noen pasienter hører et smell, og klarer ikke ta fraspark på beinet etterpå. Det blir spesielt vanskelig å gå oppover bakker eller opp trapper (3).

 

Flere typer akillesseneplager

Akilles tendinopati er en paraply navn for flere typer akillesseneplager inne i og rundt senen. Symptomene beskrives ofte veldig likt som tenosynovitt, men med litt mer stivhet. Disse blir ofte bedre når de blir varme, og smertene forsvinner dermed under en gåtur (4).

Akilles tenosynovitt er inflammasjon av en beskyttende hinne som går rundt akillessenen. Dette gir nedsatt bevegelse med krepitus, og smerte rundt Akillessenen (4). Krepitus er en gnissende lyd som oppstår rundt senen når man beveger på ankelen. Akilles tenosynovitt er ofte knyttet til stramme leggmuskler, øking av treningsmengde eller endring av sko.

Akilles tendinose er en degenerativ prosess av senen uten store tegn til inflammasjon (4). Det er flere teorier rundt årsakene til disse Akillesseneplagen. Teoriene inkluderer overbelastning, ubalanserte muskler og svakhet, nedsatt blodforsyning og styrke med aldring, og dårlig fot mekanikk.

Akillesseneplager kan bli ødeleggende for hverdagsliv og trening. Pasientene som får riktig behandling tidlig, rapporterer ofte gode resultater ved behandling (5).

Forskning viser flere forskjellige behandlingsvalg for pasienter med Akillesplager. Disse kan inkludere (1, 4, 6):

 • Styring og kontroll av belastning
 • Spesifikke øvelser for forskjellige faser av rehabiliteringen
 • Tøying – dette for pasienter med stram legg muskulatur, og dårlig fot mekanikk
 • Mobilisering av fot og ankel-ledd
 • Hvile – ved ruptur
 • Betennelsesdempende og smertestillende medisiner
 • Injeksjoner
 • Trykkbølge behandling
 • Kirurgi derom det trengs

 

Akillesseneplager er ofte et resultat av flere faktorer, og behandlingen på derfor tilrettelegges pasienten sine diagnoser, helse, alder og målsetninger.

 

Akillesseneplager hos Life Kiropraktikk

På Life Kiropraktikk kan vi hjelpe deg med dine akillesseneplager. Vi kan undersøke, stille diagnose og henvise videre til ultralyd eller MR ved behov. I tillegg kan vi gi trykkbølgebehandling, manipulere fot og ankel-ledd og hjelpe med øvelser og tøying.

Det viktigste er ofte imidlertid å styre belastning i forbindelse med trening og aktivitet. I tillegg til behandling og rådgivning, kan vi også hjelpe med sykemelding og henvisning til ortoped i de sjeldne tilfellene der det er nødvendig.

 

Kildehenvisninger

 1. Martin RL. PT, PhD., et al., Achilles Pain, Stiffness, and Muscle Power Defgicits: Midportion Achilles Tendinopathy Revision, 2018, Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, Vol 48, iss 5. Kilde
 2. Fan W., Nerlich M., Docheva D., Tendon injuries: Basic science and new repair proposals, EFFORT Open Reviews, Nov 2019, Vol 2, No 7, Kilde
 3. Bistolfi A. et al., Achilles Tendon Injuries: Comparison of Different Conservative and Surgical Treatment and Rehabilitation, Journal of Novel Physiotherapy and Rehabilitation, Feb 2017, pp 039-053. Kilde
 4. Gowland L., Knowles D., Explore common Achilles tendon injuries in runners, Morecambe Bay Medical Journal, Spring 2018, pp 286-290. Kilde
 5. Egger AC., Berkowitz MJ., Achiles tendon injuries, Current Reviews in Musculoskeletal Medicine, Mar 2017, Vol 10, Iss 1, pp 72-80. Kilde
 6. Maffulli N., et al, Eccentric calf muscle training in athletic patients with Achilles tendinopathy, Diability and Rehabilitation, 2008, Vol 30, Iss 20-22, pp 1677-1684. kilde

Lignende behandlinger

Krystallsyke

Krystallsyke

Ved første anfall av krystallsyke blir mange kvalme, redde for hva det kan være, og redde for at det skal skje igjen. De som er aller verst rammet, sitter i venterommet med bøtte mellom knærne og går ustødige inn til behandlingsrommet.

Les mer
Severs sykdom

Severs sykdom

Severs sykdom kalles også Calcaneal apofysitt, og man tror det er en inflammasjon av området der akillessenen fester seg på hælen. Det er nettopp her smerten har sitt utspring (1).

Les mer
Plantar fascitt

Plantar Fascitt

Fotsmerte påvirker hverdagen i stor grad for alle som står og går mye i løpet av dagen. Plantar fascitt er definitivt noe som gir smerte. Enkelte yrkesgrupper må sykemeldes og mange må slutte med fritidsaktiviteter som gir hverdagen kvalitet

Les mer