Bekken etter fødsel

Bekken etter fødsel

En stor del av kvinner som er gravide opplever en grad av smerte i nedre del av ryggen eller bekkenet. Mange kan opplever problemer ned bekken etter fødsel for mange, men er alvorlige kun for en svært liten andel (Wu et al 2004). Her i Norge gies ofte slike plager navnet «bekkenløsning«.

 

Problemer med bekken etter fødsel?

Dersom du er en av disse som har fått denne diagnosen, hva syntes du dette navnet beskriver? Kanskje du også har vært hos noen som bruker ord som «instabilitet» og «over-beveglighet»? Da føler du deg sannsynlig vis ikke mer robust etter den konsultasjonen… Hva gjør dette til din forventing om sykdomsforløp? Føler du deg mer eller mindre selvsikker når det gjelder fysisk aktivitet? Daglig aktivitet?

 

Smerte vedvarer ofte i bekken etter fødsel

Siden jeg liker å komme med gode nyheter vil jeg gjerne trekke frem et meget interessant studie som setter et lite spørsmålstegn ved vår tradisjonelle beskrivelse av korsrygg og bekkensmerter hos gravide. Studien fra 2001 fant at gravide kvinner med moderate og betydelige bekkensmerter hadde samme bevegelighet i bekkenledd som kvinner med lite og ingen smerter.

De konkluderer med at «increased sacroiliac joint laxity is not associated with PRPP (preganancy-related pelvic pain). (Damen et al. 2001) Les den setningen en gang til og smak litt på den. Det betyr altså at de fant ingen assosiasjon mellom økt bevegelighet i bekkenledd og pasientens grad av smerte. Syntes du fortsatt ordet «bekkenløsning» er beskrivende og passende? Dersom jeg skal tillate meg friheten og «synse» litt så vil jeg heller si at bekkenløsning er et begrep som både er lite beskrivende og har stor sjanse for å skape usikkerhet og bevegelsesfrykt hos en pasientgruppe som allerede har fått mye i fanget – bokstavelig talt.

 

Skal man belaste bekken etter fødsel ved smerter?

Forskning på bekkenplager viser at tilrettelagt trening er en nøkkel til god mestring av disse problemene med bekken etter fødsel. (Stuge et al, 2004, Vleeming et al, 2008) Det SKAL altså belastes! Selvfølgelig skal belastningen tilrettelegges hva pasienten tåler og klarer å gjennomføre, men frykt for bevegelse og frykt for smerte er ikke hensiktsmessig.

I tidligere blogg har vi diskutert at psykososiale faktorer som er viktige i forbindelse med muskel og skjelett smerter. En av disse er mestringstro (Wertli et al 2014a, Foster et al 2010, Vlaeyen og Linton 2000, Wertli et al 2014b). Det er altså viktig at vi har troen på at vi klarer noe som er vanskelig eller vondt. Det er med bakgrunn i dette jeg syntes ordene vi bruker for å beskrive våre problemer er viktige. Ikke la et misvisende begrep endre historien du forteller deg selv om hvem du er og hva du kan klare!

Så dersom du har fått problemer med bekken etter fødsel, kan det være veldig lurt å få litt hjelp til øvelser og aktivitet som fungerer i din situasjon. Vit at en grad av fysisk aktivitet og belastning er bra for deg og at smertene ikke tilsvarer instabilitet, men heller en asymmetri i bevegelighet i bekkenleddene (Damen 2010).

 

Life kiropraktikk kan hjelpe med smerter i bekken etter fødsel

Ta gjerne kontakt med Karen eller Per-Øyvind her på Life Kiropraktikk hvis du har problemer med bekken etter fødsel. Vi kan hjelpe til med øvelser, behandling og kan også gi råd og tips om hvordan man best skal takle en hverdag med ryggsmerter i tillegg til et nyfødt barn. Timer kan bestilles på 69 87 80 80 eller ved Online Booking fra vår nettside.

 

Referanser:

  1. Wu et al. (2004) Pregnancy-related pelvic girdle pain (PPP), I: Terminology, clinical presentation, and prevalence. European Spine Journal, col. 13 (7) pp. 575-89. Kilde
  2. Damen et al. (2001) Pelvic pain during pregnancy is associated with asymmetric laxity of the sacroiliac joints. Acta obstetricia et gynecologica Scandinavia. vol. 80 (11) pp. 1019-24. Kilde
  3. Stuge et al. (2004), The Efficacy of a Treatment Program Focusing on Specific Stabilizing Exercises for Pelvic Girdle Pain After Pregnancy: A Randomized Controlled Trial. Spine. Vol. 29(4) pp 351-359. Kilde
  4. Vleeming et al. (2008), European guidelines for the diagnosis and treatment of pelvic girdle pain. European Spine Journal, Vol. 17 (6) pp.794-819. Kilde
  5. Wertli MM, Rasmussen-Barr E, Weiser S. (2014)a The role of fear avoidance beliefs as a prognostic factor for outcome in patients with nonspecific low back pain: a systematic review. Spine Journal, 14(5): 816-836. Kilde
  6. Foster NE, Thomas E, Bishop A (2010) Distinctiveness of psychological obstacles to recovery in low back pain patients in primary care. Pain, 148(3):398-406. Kilde

Flere artikler

behandling av krystallsyke

Behandling av krystallsyke

Den siste tiden har det kommet frem flere og flere historier om pasienter som har slitt i lengre tid med svimmelhet uten å få klar diagnose eller god hjelp. Mange av disse har krystallsyke som kan være relativt enkelt å behandle dersom korrekt diagnose kan stilles.

Les mer
Trene under svangerskapet

Kan jeg trene under svangerskapet?

Svaret er et rungende JA. Forskning viser at jevnlig trening under svangerskapet bidrar til bedre fysisk og mental helse. Hvis man trente før svangerskap det er best å fortsette med treningen så lenge som mulig.

Les mer